unicef.hr Česta pitanja Kontakt English Prijavi se

O radionicama u Klubu očeva

Radionice „Klub očeva“ namijenjene su očevima (osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu) djece u dobi od 1- 4 (5) godina. „Klub očeva“ otvoren je očevima bez obzira na to jesu li ili nisu sudjelovali u programu „Rastimo zajedno“. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života.

Radionice „Klub očeva“ namijenjene su očevima (osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu) djece u dobi od 1- 4 (5) godina. Za razliku od uobičajenog rada na Klubu roditelja „Rastimo zajedno“ (koji je za roditelje koji su završili program radionica), „Klub očeva“ otvoren je očevima bez obzira na to jesu li ili nisu sudjelovali u programu „Rastimo zajedno“ – dakle namijenjen je i jednima i drugima.

Na „Klub očeva Rastimo zajedno“ posebnu se pažnja posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu. Roditeljstvo se često gleda kroz majčinstvo, a očinstvo se donekle zanemaruje. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života.

„Klub očeva Rastimo zajedno“ prilika je da se čuje kako očevi žive svoje očinstvo te kako ih se eventualno može poduprijeti u ostvarivanju njihove važne uloge u djetetovom razvoju, razmjenom informacijama ili na neki drugi način. „Rastimo zajedno“ je program podrške roditeljstvu i za majke i za očeve te želimo da u njemu sudjeluje još više očeva jer su programi podrške za roditelje uspješniji, i u konačnici bolji za dijete ako u njima sudjeluju oba roditelja. Klub očeva omogućuje očevima da se upoznaju s nekim informacijama o programu „Rastimo zajedno“ (npr. način rada, neke teme), a voditeljima da se upoznaju s razmišljanjima očeva o tome kako program „Rastimo zajedno“ može bolje odgovoriti interesima i potrebama očeva.

Razlog za pokretanje „Kluba očeva Rastimo zajedno“ su i dosadašnja iskustva iz programa „Rastimo zajedno“. Priliku da se susretnu i razgovaraju samo očevi spominjali su kao dobru ideju u više različitih grupa „Rastimo zajedno“ i majke i očevi i voditelji. Iskustva nekih drugih programa podrške roditeljstvu pokazuju da su očevi zadovoljni sudjelovanjem u grupama samo za očeve, jer u njima mogu sudjelovati na drugačiji način nego kad su u grupama zajedno s majkama.

Ciljevi „Kluba očeva Rastimo zajedno“ su stvoriti poticajno i podržavajuće okruženje u kojem očevi s voditeljicama/voditeljima radionica i s drugim očevima da:

 • stječu nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i promicanju djetetovog razvoja,
  promišljaju vlastitu očinsku ulogu na temelju spoznaja proizašlih iz znanstvenih istraživanja i vlastitog iskustva,
 • razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo,
  bolje upoznaju sebe kao oca,
 • prepoznaju učinkovite načine kako se nositi sa zahtjevima roditeljstva,
  razmjenjuju informacije i podršku u ostvarivanju uloge oca,
 • eventualno mijenjaju svoja ponašanja u smjeru veće uključenosti i dostupnosti djetetu.

Program „Kluba očeva Rastimo zajedno“ sastoji se od četiri dvosatne radionice:

 1. Očinska uloga u ranom djetinjstvu
 2. očevima i osjećajima
 3. očevima i majkama
 4. Tata od zanata

Program radionica „Klub očeva Rastimo zajedno“ razvijen je tijekom 2016. godine u okviru jednogodišnjeg projekta „Klub očeva Rastimo zajedno“ kojeg je Centar Rastimo zajedno provodio u partnerstvu s Dječjim vrtićem Velika Gorica i Gradom Velika Gorica, uz financijsku podršku MSPM. 

U 25 grupa koje su provele program Kluba očeva sudjelovao je 221 tata. Klubovi očeva radili su u 17 gradova diljem Hrvatske (Umag, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Crikvenica, Rab, Split, Primošten, Zagreb, Velika Gorica, Ivanić grad, Dugo Selo, Bjelovar, Čakovec, Vukovar, Vinkovci), u 22 dječja vrtića i 3 obiteljska centra. U provedbu i unapređivanje programa bilo je uključeno 57 voditeljica i voditelja Kluba očeva.

Očevi su izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem, a mnoge je Klub očeva potaknuo na sudjelovanje u cjelovitom programu radionica „Rastimo zajedno“.

U programu „Rastimo zajedno“ nisu važna samo djeca, nego i očevi i majke. Stoga je dobra vijest da je, prema istraživanjima, očeva rana uključenost dobra i za životno zadovoljstvo i osobnu dobrobit i oca i majke.

 • Lijepo mi je biti otac kad me dijete zagrli, nasmije se i kaže „tata“.
 • Nisam uvijek raspoložen za igru, ali sam nakon igre uvijek sretan i zadovoljan.
 • Brinuo sam hodu li biti odgovoran otac, hodu li modi financijski uzdržavati obitelj, hodu li se trebati mijenjati...
 • Počeo sam se osjećati ocem kad sam čuo za trudnoću. Moja ljubav prema djetetu raste iz dana u dan, to nije trenutak već proces.
 • Dobar tata se ne smije sramiti pokazati emocije.
 • Partnerica mi najviše pomaže u tome da budem dobar otac.

Autori: Ninoslava Pećnik, Renata Milanković Belas, Sonja Pribela-Hodap, Ljubica Duspara, Nina Vela Vrabec, Danko Butorac i Petra Brnić

Povratak na vrh