English unicef.hr Česta pitanja Kontakt Voditeljski kutak Prijavi se
O radionicama Rastimo zajedno ONLINE

O radionicama Rastimo zajedno ONLINE

Uslijed globalne zdravstvene pandemije obitelji s djecom do šest godina života našle su se pod dodatnim pritiskom, osobito one koje su i prije pandemije živjele u okolnostima koje otežavaju roditeljstvo.

Svrha Programa je i u uvjetima pandemije omogućiti razmjenu informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti roditelja i djeteta.

Glavni cilj Programa je stvoriti suradničko i podržavajuće okruženje kroz koje roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima:

  • razmjenjuju iskustva o tome kako žive svoje roditeljstvo
  • uče o potrebama djece i roditelja te načinima kako ih zadovoljiti u različitim životnim okolnostima
  • povećavaju znanja o komunikaciji i razvijanju dobrih odnosa
  • bolje upoznaju sebe kao roditelja, posebno svoje snage
  • dobivaju podršku u nalaženju vlastitih rješenja zahtjevnih situacija s kojima se nose
  • isprobavaju nove vještine korisne u roditeljstvu
  • traže odgovore na druga njima važna pitanja

Program radionica s roditeljima “Rastimo zajedno ONLINE” sastoji se od deset konceptualno i tematski povezanih radionica koje provode posebno educirani voditeljski timovi stručnjakinja za podršku ranom razvoju djeteta.

Prva radionica „Roditelji 21. stoljeća“ i deseta radionica „Završetak i novi početak“ provode se zajedno s roditeljima i djecom u obiteljskim centrima, dok se preostalih osam radionica provodi na daljinu, putem videopoziva, za što se roditeljima posuđuju tableti:

Modul Radionica
Ja, više od roditelja  Više sam nego što mislim da jesam
  (Ra)stres(imo) stres
Moje dijete  Iznutra i izvana
  Mogu, hoću, volim, trebam…
Moje dijete i ja  Gradimo našu povezanost
  Komunikacija, komunikacija, komunikacija
Ja i drugi odrasli  Od sukoba do suradnje
  Mogu sam/a, ali ne moram

Na radionicama sudjeluje 5-6 roditelja, a koriste se različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti. Kratka predavanja uz PPT prezentacije i filmove te rad na različitim zadacima izmjenjuju se s razgovorom na određenu temu i razmjenom iskustva u manjoj ili u većoj grupi.

Program se razvija u suradnji s voditeljicama, stručnim suradnicama Centra Rastimo zajedno, i roditeljima koji aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja radionica. Na kraju svake radionice roditelji od ponuđenog sadržaja izabiru o čemu žele više razgovarati i učiti na idućoj radionici.

Program radionica „Rastimo zajedno ONLINE” provodi se od listopada do prosinca 2020. godine u suradnji s obiteljskim centrima u Puli, Splitu, Vukovaru i Varaždinu. Program je nastao unutar projekta Centra Rastimo zajedno s Generali osiguranjem Hrvatska i The Human Safety Netom (Mrežom međuljudske pomoći) pod nazivom „COVID-19 Response“.

Povratak na vrh