unicef.hr Česta pitanja Kontakt English Prijavi se

Izvještaj i evaluacija 9. godišnje konferencije Rastimo zajedno

Pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije održana je u Čakovcu 9. godišnja konferencija voditelja programa „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno Plus“ 29. i 30. ožujka 2019. u organizaciji Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ i Dječjeg vrtića Cipelica iz Čakovca.

Konferenciju su otvorile predsjednica Centra Nina Pećnik i ravnateljica DV Cipelica Gordana Šoltić Siladi. Sudionicima su se također obratili predstavnici Grada Čakovca, Međimurske županije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečano otvorenje začinile su vedrinom Čakovečke mažoretkinje i međimurskom popevkom Vinka Siladi.

Na svečanom otvaranje konferencije dodijeljena su priznanja Voditeljica 5+, Voditeljica 10+ i  Voditeljica 15+ za 35 voditeljica i za 4 voditeljice iz BiH. Priznanje Vrtić 10+ ove su godine dobili DV Radost iz Jastrebarskog, DV Zvončić iz Našica i DV Vrbik iz Zagreba.

Konferenciji je prisustvovalo 158 voditelja svih programa Rastimo zajedno („Rastimo zajedno“, „Rastimo zajedno Plus“, „Rastimo zajedno i mi!“, „Klub očeva Rastimo zajedno“)  iz gotovo svih dijelova Hrvatske – od Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Koprivnice, Virovitice, Bjelovara, Varaždina, Čakovca, Siska, Ivanić Grada, Križa, Đurđevca, Krapine, Zaboka, Velike Gorice, Samobora, Zagreba, Jastrebarskog, Pazina, Rovinja, Barbana, Labina, Pule, Medulina, Opatije, Viškova, Rijeke, Kostrene, Kraljevice, Crikvenice, Senja, Raba, Biograda na moru, Omiša, Splita, Metkovića, Dubrovnika, Srebrenog do Cavtata te iz Bosne i Hercegovine iz Prijedora i Mostara. Bili su tu odgojitelji, psiholozi, pedagozi, defektolozi/rehabilitatori, logopedi, socijalni radnici, socijalni pedagozi te ravnatelji iz dječjih vrtića, centara za socijalnu skrb, obiteljskih i rehabilitacijskih centara te organizacija civilnog društva. Bilo je 134 sudionika iz dječjih vrtića, 18 iz centara za socijalnu skrb i obiteljskih centara te po 3 iz rehabilitacijskih ustanova i udruga.

Program konferencije pod nazivom „Širenje stručne podrške roditeljima i djeci: Rastemo dalje“ obuhvatio je različite teme koje su se dotakle svih programa Rastimo zajedno, svih njegovih boja. Održana su tri plenarna predavanja, jedan okrugli stol, dva supervizijska susreta te devet izlaganja raspoređenih u sekcije: plavu, narančastu i duginih boja.

Nina Pećnik i Blaženka Klarić predavanjem Podrška roditeljima u zahtjevnijim okolnostima roditeljstva i njihovoj djeci rane dobi predstavile su novi model rada s roditeljima: program, njegovu važnost i rezultate prve pokusne primjene provedene tijekom 2018. godine. Novi model čini program od 15 radionica s roditeljima i 15 paralelnih radionica s njihovom djecom pod nazivom „Rastimo zajedno i mi“. 

Gošća iz Latvije Kristine Maže plenarno je predstavila Theraplay® pristup u radu s roditeljima i djecom. Održala je i supervizijski susret s voditeljima aktivnosti s djecom i zajedničkih aktivnosti roditelja i djece u programu „Rastimo zajedno i mi“. Ovaj u Hrvatskoj relativno nov pristup zainteresirao je sve sudionike skupa, a posebno je bio koristan voditeljima radionica „Rastimo zajedno i mi“, namijenjenim roditeljima koji podižu djecu u zahtjevnijim uvjetima, s obzirom da u tom programu zajedničke aktivnosti roditelja i djece na kraju svake od 15 radionica počivaju na postavkama Theraplay® pristupa.

Psihologinja Mia Roje Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prikazala je na vrlo zanimljiv način Prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima. Ovu vrlo aktualnu temu potkrijepila je podacima kao i korisnim napomenama o korištenju malih ekrana u ranoj dobi, što je jedna od tema u programima Rastimo zajedno.

Okrugli stol Kako osigurati dostupnost programa „Rastimo zajedno“? vodila je Ida Šipek na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, UNICEF-a, obiteljskih centara i centara za socijalnu skrb, stručno razvojnih centara te Centra Rastimo zajedno. Zaključeno je da je za sigurniju dostupnost programa Rastimo zajedno neophodno senzibilizirati ravnatelje kao i kreativno iznalaziti različite izvore sredstava za financiranje edukacije novih voditelja RZ.

Održan je i supervizijski susret s voditeljicama pokusne primjene proširenog programa Kluba očeva RZ koji su vodile autorice programa Sonja Pribela-Hodap, Tena Erceg, Renata Milanković Belas i Gorana Mišćenić.

U okviru sekcija iskusni voditelji radionica s roditeljima podijelili su svoja iskustava i rezultate istraživanja koja su provedena o svim programima (RZ, RZ Plus, Klub očeva). Predstavljena je redizajnirana web stranica Centra i on-line aplikacija s bazom podataka kao alatom za praćenje provedbe i učinaka svih programa Rastimo zajedno. www.rastimozajedno.hr

U popodnevnih satima domaćini su organizirali obilazak Čakovca i posjet Muzeju Međimurja u Starom gradu Čakovec. Uslijedila je i nezaboravna zajednička večera uz dobru glazbu.

Dogovoreno je mjesto 10. konferencije – Rovinj. Suorganizator Centru bit će DV Neven u Rovinju.

Konferencija je održana uz podršku i financijsku pomoć Grada Čakovca, Međimurske županije, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Istarske županije, Srednje škole Čakovec, Gospodarske škole Čakovec, Hotela Park, Hotela Castellum, Muzeja Međimurja Čakovec, Turističke zajednice Grada Čakovca, Čateksa, Čakovečkih mlinova, Vindije, Podravke, Mesnice Kiš, Međimurja plina, Pčelarstva Trupković, Galerije Sjever, Elus d.o.o., Vlahko, d.o.o.  

Nakon Konferencije na on-line Evaluacijski upitnik odgovorio je 91 sudionik, što čini 58% od ukupnog broja prisutnih – 45 odgojitelja, 43 stručna suradnika i 3 ravnatelja. Organizaciju Konferencije ocijenili su prosječnom ocjenom 4,81 te zadovoljstvo Konferencijom u cjelini ocjenom 4,75 što nam poručuje da je i ova konferencija bila na visokoj razini, programski i organizacijski.

Ocijenjene su i sve teme (predavanja, izlaganja, supervizije). Najvišom ocjenom 4,99 ocijenjeno je plenarno predavanje Mie Roje Prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima, slijede izlaganje Vesne Marušić, Mirele Medved i Eleonore Glavina Što iz programa „Rastimo zajedno i mi“ možemo iskoristiti za program „Rastimo zajedno“? s ocjenom 4,93 te izlaganje Evaluacija istraživanja o učincima programa „Rastimo zajedno Plus“ na roditelje djece s različitim tipovima teškoća koje je održala Ana-Marija Bohaček s ocjenom 4,89. I ostala izlaganja visoko su ocijenjena, nijedno ispod ocjene 4,06.

Na pitanje Što Vas je posebno inspiriralo i/ili motiviralo i za što? pokazalo se da su mnoge teme sudionicima bile inspirativne. Npr. upoznavanje s pristupom Theraplay u radu s roditeljima i djecom bilo je novo i tako jedna sudionica kaže: „Theraplay predavanje i aktivnosti iz zelenog RZ i mi kojima možemo osuvremeniti 'plavi' program. Oboje mi je dalo pregršt ideja koje uz modifikaciju mogu upotrijebiti u individualnom i grupnom radu.“ Nadalje bilo je motivirajuće i predavanje o prvom nacionalnom istraživanju o predškolskoj djeci pred malim ekranima, posebno zato što je tema o djetetu pred ekranom dio jedne od radionica u programu Rastimo zajedno. Jedan odgovor: „Mislim da je važno upoznati širu javnost o rezultatima istraživanja, što uključuje sve radnike vrtića i roditelje. Stoga smo dogovorili Odgojiteljsko vijeće na tu temu na jesen u vrtiću, te predavanje za roditelje.“ Novi 'zeleni' program Rastimo zajedno i mi zainteresirao je mnoge polaznike, npr. „Jako me zainteresirao program RZ i mi. Smatram da je sve više obitelji u toj rizičnoj skupini (razvodi, stres radi ubrzanog tempa života, nesigurnost na tržištu rada ...) te bi trebao što više 'zelenog' uklopiti u 'plavi' RZ“. Teme osuvremenjivanja i unapređivanja 'plavog' programa Rastimo zajedno i 'narančastog' Rastimo zajedno Plus vrlo su aktualne s obzirom da je od prvog programa prošlo 10 godina, a od drugog 5 te su se stekla iskustva, od kojih su neka prikazana i koja će biti podloga za nove projekte i osuvremenjivanje oba programa. Kako kaže jedna sudionica: „Osuvremenjivanje programa je isto zanimljiva tema nakon desetljeća provođenja jedne forme programa jer praksa jedina može dati povratnu informaciju o potrebi nekih izmjena.“ ili „Što iz programa Rastimo zajedno i mi možemo iskoristit u programu Rastimo zajedno... jako zanimljivo, korisno i primjenjivo.“ Kako su tri izlaganja bila vezana za poremećaje iz spektra autizma, tako jedna sudionica kaže: „Dobila sam bitne informacije za bolje razumijevanje djece s autizmom i njihovih roditelja što će doprinijeti kvaliteti mog rada s tom populacijom.“ Bilo je i osvrta na proširivanje programa Kluba očeva: „Najviše sam motivacije dobila vezano uz daljnju edukaciju za Klub očeva, što se nadam da će vrtić prepoznati kao potrebu i omogućiti nam i to.“ I neke organizacijske teme su bile motivirajuće, kao npr. pitanje održivosti programa, iznalaženje sredstava za nove edukacije, osnivanje Podružnice Centra za Međimursku županiju te kako senzibilizirati javnost za važnost i pravo podrške roditeljima u njihovom roditeljstvu.

Sudionici su također izrazili svoje zadovoljstvo Konferencijom. Evo nekoliko poruka:

 • Inspirativan je bio elan i volja s kojom ljudi provode i njeguju ovaj program.
 • Radost što sam dio tima i to što zajednički radimo nešto posebno.
 • Cijela konferencija me ponovno motivirala za daljnje provođenje programa RZ, jer mi nedostaje sustavne podrške kao voditelju. Povezivanje s drugim entuzijastima me uvijek ponovno podigne. Hvala!
 • Skupina entuzijasta s istim ciljevima motivacija je za daljnji rad.
 • Broj sudionika, mreža voditelja RZ, važnost sadržaja osnovnog i svih "sestrinskih" programa RZ, uključenost društvene zajednice (posebno i inozemne i Međimuraca) ...
 • Jako me se dojmio velik broj sudionika, njihova visoka motiviranost za sudjelovanje na aktivnostima, što mi iznova potvrđuje da je cijela ova priča jako važna i iznimno dobra.

Na pitanje Vaši prijedlozi za 10. konferenciju RZ u Rovinju 2020. (tema, sadržaji, predavači) dobili smo mnoštvo zanimljivih prijedloga.

 • Osuvremenjivanje osnovnog programa Rastimo zajedno
 • Klubovi roditelja – smjernice, teme …
 • Klub očeva – edukacija za prošireni program
 • Voditeljske vještine, ideje za nove aktivnosti, igre ...
 • Proširivanje znanja o djeci s poremećajem iz spektra autizma, o stresu kod predškolske djece
 • Podrška roditeljima usvojene djece, rastavljenim i samohranim roditeljima, uloga baka i djedova
 • Još o ekranima, igricama, medijima
 • Više radionica sa sudjelovanjem sudionika konferencije
 • Supervizija, regionalni susreti, razmjena iskustva iz prakse
 • Uključiti roditelje, čuti njihova iskustva, potrebe i želje
 • Obilazak vrtića domaćina
 • Održivost svih programa RZ unutar sustava i njihovog boljeg "ukorjenjivanja", te kako da različiti programi podrške roditeljima budu i ostalim dijelovima društva vidljivi i važni kao što su nama
 • Evaluacije uspješnosti pojedinih RZ programa, zadovoljstva roditelja programima, voditeljima
 • Nova istraživanja i nove spoznaje vezane za teme radionica
 • Iskustva rada s roditeljima iz drugih zemalja
 • Theaplay, terapija igrom, Marte Meo
 • Računamo i na zabavni dio radi umrežavanja! :-)

Prijedlozi za sudjelovanje stručnjaka iz organizacija koje se bave roditeljima i djecom, inozemni stručnjaci ...

 • Jasenka Pregrad, Majda Rijavec, Jasna Krstović, Edita Slunjski

Vjerujemo da će 10. konferencija Rastimo zajedno 2020. u Rovinju biti bogata sadržajima i da će predložene teme biti dobra podloga za raznovrstan program.

Doviđenja u Rovinju!

Povratak na vrh